Изследовател от университета Трент, Канада реши да си почине от стандартните

...
Изследовател от университета Трент, Канада реши да си почине от стандартните
Коментари Харесай

Защо гроздето произвежда искри в микровълновата?

Изследовател от университета Трент, Канада реши да си почине от общоприетите си занимания, свързани с нелинейна оптична микроскопия, с цел да разгадае една от най-големите мистерии на актуалния дом. А точно – за какво гроздето провокира плазмени проблясъци, когато го сложим в микровълнова фурна.

Не сте осведомени с тази известна интензивност в интернет? Ето защо иде тирада. По аргументи, които не са ни известни, един човек взема решение да разреже зрънце грозде на половина (почти изцяло) и да го сложи в микровълнова. То провокира искри, които пък, от своя страна, образуват плазма – материята, която виждаме в Слънцето. Хората, изпълняващи това „ знамение “, стават изключително известни в YouTube. Съществуват и клипчета с разнообразни плодове. Други пък демонстрират, че можем доста да увеличим производството на плазма, като изсушим отчасти гроздето.

Естествено, има и такива, които съумяват да си унищожат микровълновите, така че не ви съветваме да вършиме този трик.

Колкото и е да е занимателно да се усилва производството на плазма, доктор Арън Сепков отбелязва, че презентациите в интернет дават някакво пояснение, само че нито едно от тях не е подкрепено от официално проучване.

Сепков написа в Proceedings of the National Academy of Sciences, че най-честото съмнение, съгласно което резултатът се дължи на продуктивността на повърхността на гроздето, евентуално е неправилно. Той удостоверява, че плодове със подобен размер дават сходни резултати. Дори топчета от хидрогел вършат същото. Ефектът може да се реализира и в случай че люспата на гроздето се махне, или в случай че повърхността му се изсуши (което от своя страна лишава проводимостта му). Непокътнати пъдпъдъчи яйца също работят.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР